Barkow Leibinger Architects & Kyle Talbott

Marcus Prize Pavilion

Milwaukee, Wisconsin

2008
70

Dotted with brownfield sites, Milwaukee’s Menomonee Valley is just one of the nation’s many damaged postindustrial corridors in need of revitalization. Through a design-build studio at the University of Wisconsin-Milwaukee, Barkow Leibinger Architects and Professor Kyle Talbott introduced a catalyst for the process of its rehabilitation. The studio created the Marcus Prize Pavilion, a permanent structure to serve as a meeting point and storage facility for volunteer gardeners working to restore the surrounding landscape. The pavilion’s design is inspired by local ecology, with a light, plywood-beamed roof mimicking the structure of leaves. It’s meant to be the first of a series of interventions to create a support network for the valley’s environmental reclamation.

Accessibility, Community, Economy, Information, Pleasure, Sustainability
55,000
170 days – 70 days design and prototyping + 70 days permits & shop fabrication + 30 days on-site installation
16
Problem - revitalization of Menomonee Valley
Solution - pilot pavilion to support landscape remediation and join communities